PyziPyzi - Domowe wyroby cukiernicze - to cukiernia stworzona z pasji i zamiłowania do ciast, tortów i innych wyrobów cukierniczych. W PyziPyzi stawiamy przede wszystkim na wyroby domowe. Tak samo smaczne jak u naszych dziadków i pradziadków. Naturalnie dobrane składniki oraz idealnie wyeksponowany smak. To właśnie pokochali obecni PyziSmakosze. Główną autorką PyziPyzi jestem ja - Kamila Kowalska (Krawczyk), urodzona w 1999r. Z zawodu Cukiernik - Mistrz. Wyróżniona przez CWRKDiZ jako Najlepszy czeladnik roku 2018r a także certyfikatem firmy Wilton za dekorowanie pierników PyziPyzi. W lutym 2022 ukończyła szkolenie w jednej z najlepszych Akademii Cukierniczych w kraju z samym Mistrzem Igorem Zaritskiy. Kładzie nacisk na ciągły rozwój, rozbudowę oferty i jeszcze lepszy smak poprzez naturalnie dobrany skład!
PyziPyzi - domowo, naturalnie, smacznie
PyziPyzi to także pierwsza na Kaliskim rynku mobilna cukiernia — zamówienia prosto pod Twoje drzwi bez dodatkowych opłat!
Cześć! Jestem Kamila, dokładnie Kamila Krawczyk, choć już teraz Kowalska. Urodziłam się 26 grudnia 1999r. Mam 22 lata, jestem dziewczyną pełną pasji i ambicji. Moją przygodę z cukiernictwem zaczęłam w wieku 15 lat. Pracowałam już jako praktykant na masowej produkcji w Piekarni — Cukierni Jan Moś w Grabowie nad Prosną. Tam zdobywałam doświadczenie oraz wiedzę w moim fachu. Byłam odpowiedzialna głównie za produkcje ciast, ciasteczek i wyrobów cukierniczych. Stwierdziłam już wtedy, że mogłabym robić swoje wypieki dla innych. Tak zaczęła się moja przygoda.
Na począktu listopada 2019r stwierdziłam, że muszę zacząć lepiej dekorować pierniki. Z racji, że chce być dobra w swoim fachu to szukałam szkolenia, które mogłoby mi pomóc zrealizować cel. Znalazłam szkolenie prosto od Wilton'a, które organizowała firma Prosto z Formy s.c. - wzięłam udział
poniżej różnica między piernikami przed szkoleniem, a po szkoleniu 🙂
Pod koniec grudnia 2019 zdobyłam statuetkę oraz nagrodę 1500 zł z wyróżnieniem za drugie miejsce jako Najlepszy Czeladnik 2019r. wydane przez CWRKDiZ. Było to ogromne i spore wyróżnienie dla mnie po kilku latach cięzkiej pracy.
Stawiam na rozwój osobisty jak i rozwój mojej marki PyziPyzi. Chciałabym widzieć PyziPyzi w przyszłości jako najlepsza cukiernia w okolicy specjalizująca się głównie w torty. W moich wyrobach stawiam przede wszystkim na jakość i naturalne składniki. Własne jajka, dżemy, konstrukcje przepisów, bez sztucznych ulepszaczy itp. Zawsze pieczone świeżo i na kolejny dzień. Nigdy nie masowo. Liczy się jakość, a nie ilość. Ponadto, wiem że w dzisiejszych czasach trzeba dogodzić klientowi, dlatego też wszystkie moje wyroby dowożę dla każdego bez problemu.
Zanim jeszcze podchodziłam do tematu Mistrza chciałam zobaczyć, jak to jest pracować obok prawdziwego Mistrza. Tak też się stało. Uczęszczałam i ukończyłam szkolenie w najlepszej Akademii Cukierniczej w kraju u boku jednego z najwybitniejszych mistrzów w dziedzinie cukiernictwa Igorem Zaritskiy'm. Nauczyłam się tam bardzo wiele ot, tak naprawdę podstaw do perfekcji szczegółu ciast.
W styczniu 2022 po 6 latach mojej pracy w zawodzie Cukiernik mogłam przystapić do egzaminu mistrzowskiego z zawodu Cukiernika. Niestety nie jest to łatwe ani nie jest to tanie. Jednak udało się, zdałam Państwowy Egzamin Mistrzowski oraz kursy pedagogiczne do szkolenia przyszłych praktykantów cukiernictwa.. Tak wiec stało się! Spełniłam swój kolejny cel na ten rok.
Nazwa PyziPyzi wyszła z przypadku. Historia jest daleko wstecz, na spotkaniu ze znajomymi. Jeszcze w okresie szkolnym. Wyszło bardzo śmiesznie, ponieważ to gdy rozmawialiśmy, śmialiśmy się przy wspólnej zabawie jedna z koleżanek zaczęła mnie zaczepiać i łaskotać za uchem przez co nistąd nizowąd powiedziałam pyzipyzi. Powrócił temat PyziPyzi, gdy poznałam obecnego męża. To on stwierdził, że przecież to oryginalna nazwa jedyna w swoim rodzaju i można ją dać jako nazwę przyszłej cukierni. Tak też się stało. Zaczęłam piec dla rodziny, znajomych, kolegów i koleżanek. Wszystkim smakowały moje wyroby. Stwierdziłam, że trzeba brnąć w to dalej. Dziś mam 100% pozytywnych opinii, ponad 600 zadowolonych fanów i wsparcie męża, który zajmuje się świetnie całym marketingiem i stroną.
Tak właśnie nazwa PyziPyzi jak i mój logotyp jest zastrzeżony w Urzędzie Patentowym na terenie całego kraju! Co to oznacza? Że nikt bez mojej zgody nie może wykorzystać nazwy, logotypu, symbolu i znaku w branży jak i branży podobnej. Podjełam ten krok, ponieważ dzisiejsze czasy nie są pewne, konkurencja nigdy nie śpi i musimy dbać o bezpieczeństwo swojej marki. Dlatego też z początkiem roku 2022 PyziPyzi - Domowe wyroby cukiernicze posiada literkę (R) w kółeczku! Z tej racji, zdecydowałam się na ostatnią zmianę mojego logotypu. Logotyp, który oglądacie poniżej to ten, który będziecie już oglądać przez dłuugii długii czas!
W końcu doczekałam się swojego pierwszego wymarzonego lokalu. Cały remont lokalu można było śledzić na moim instagramie. A kolejną przyszłą budowę już większe zakładu mam nadzieje, że za rok, dwa. Jednak już w czerwcu 2022 otworzyłam w końcu lokal z domową cukiernią na terenie całego Kalisza jak i okolic.
Widzieliscie w Kaliszu cukiernie która dowozi ciasta, torty, drobne wyroby czy nawet babeczkę pod drzwi? Jeśli tak to była to tylko cukiernia PyziPyzi. Po głębokiej analizie, jeszcze nikt tego pomysłu nie zrealizował. Mi się udało. Kupując u mnie, ciasto pod drzwi dostarczam w cenie do 15 km. Dlatego czyni to PyziPyzi pierwszą mobilną cukiernią w Kaliszu