fbpx

PyziPyzi - Domowe wyroby cukiernicze - to cukiernia stworzona z pasji i zamiłowania do ciast, tortów i innych wyrobów cukierniczych. W PyziPyzi stawiamy przede wszystkim na wyroby domowe. Tak samo smaczne jak u naszych dziadków i pradziadków. Naturalnie dobrane składniki oraz idealnie wyeksponowany smak. To właśnie pokochali obecni PyziSmakosze. Główną autorką PyziPyzi jestem ja - Kamila Kowalska (p. Krawczyk), urodzona w 1999r. Z zawodu Cukiernik - Mistrz. Wyróżniona przez CWRKDiZ jako Najlepszy czeladnik roku 2018r a także certyfikatem firmy Wilton za dekorowanie pierników PyziPyzi. W lutym 2022 ukończyła szkolenie w jednej z najlepszych Akademii Cukierniczych w kraju z samym Mistrzem Igorem Zaritskiy. Kładzie nacisk na ciągły rozwój, rozbudowę oferty i jeszcze lepszy smak poprzez naturalnie dobrany skład!

PyziPyzi - domowo, naturalnie, smacznie

PyziPyzi to także pierwsza na Kaliskim rynku mobilna cukiernia — zamówienia prosto pod Twoje drzwi bez dodatkowych opłat!

Krótkie BIO oraz jak to powstało

Cześć! Jestem Kamila, dokładnie Kamila Krawczyk, choć już teraz Kowalska. Urodziłam się 26 grudnia 1999r. Mam 22 lata, jestem dziewczyną pełną pasji i ambicji.

Moją przygodę z cukiernictwem zaczęłam w wieku 15 lat. Wszystko zaczęło się od bezy - zrobiłam ją bezbłędnie, a smak zachwycił każdego. To przyczyniło się do tego, że decyzja z moją przyszłością będzie związana z cukiernictwem.

Cukrzyca i cukiernictwo

Co prawda nie było to łatwe, ponieważ choruje na cukrzyce typu drugiego, jestem cały czas na pompie insulinowej, a moja trzustka kompletnie nie funkcjonuje. Początek był na tyle trudny, że Państwo nie chciało mnie dopuścić do zawodu, ale na kucharza już tak. Stwierdzili, że cukrzyk nie może pracować jako cukiernik, ale jako kucharz (który więcej próbuje - już tak). W początku mojej kariery pomogła mi mama oraz tata, którzy wywalczyli to, aby tym cukiernikiem zostać. Należałam do stowarzyszenia cukierników w moim powiecie, co po części skłoniło lekarzy do wystawienia pozytywnej opinii.

Praktyka i pierwsza praca

Pracowałam już jako praktykant na masowej produkcji w Piekarni — Cukierni Jan Moś w Grabowie nad Prosną. Ówczesny szef tej cukierni zobaczył mój potencjał i pomimo mojej choroby bez zastanowienia dał mi pracę po uzyskaniu pozytywnej opinii lekarza. Tam zdobywałam doświadczenie oraz wiedzę w moim fachu. Byłam odpowiedzialna głównie za produkcje ciast, ciasteczek i wyrobów cukierniczych. Stwierdziłam już wtedy, że mogłabym robić swoje wypieki dla innych. Tak zaczęła się moja przygoda.

pozdrowienia dla p. Jana, jego córek i całej cukierni!

Początek własnej marki PyziPyzi

Gdy poznałam mojego już obecnego męża w maju 2017 i powiedziałam później o historii słowa pyzipyzi - on stwierdził, że to idealna nazwa na przyszłą cukiernie. Wyszło to przypadkiem, gdy zaczęłam piec jak on przyjeżdżał. Dużo rozmawialiśmy, całymi dniami. Pewnego dnia gdy siedzieliśmy w moim pokoju, rozłożyliśmy kartki na stół i zaczęliśmy to rozpisywać. Powiedział, żeby zacząć od fanpage i umieszczać zdjęcia wyrobów. Tak dowiedziała się o mnie rodzina, znajomi i znajomi znajomych - o tym, że piekę. Mąż prowadzi swoją własną firmę informatyczno-marketingową, dlatego idealnie do dnia dzisiejszego się uzupełniamy. Ja piekę i dbam o zamówienia a on zajmuje się całą resztą wraz ze swoim zespołem KamikStudio

Pierwsze szkolenie - listopad 2019

Na począktu listopada 2019r stwierdziłam, że muszę zacząć lepiej dekorować pierniki. Z racji, że chce być dobra w swoim fachu to szukałam szkolenia, które mogłoby mi pomóc zrealizować cel. Znalazłam szkolenie prosto od Wilton'a, które organizowała firma Prosto z Formy s.c. - wzięłam udział

Certyfikat szkolenia Wilton - Pierniczki, malowanie pierników
Certyfikat szkolenia Wilton - Pierniczki, malowanie pierników

poniżej różnica między piernikami przed szkoleniem, a po szkoleniu 🙂

Ciasteczka kruche - PyziPyzi - Domowe wyroby cukiernicze
Pierniczki malowane PyziPyzi
Pierniczki malowane PyziPyzi

Najlepszy Czeladnik 2019

Pod koniec grudnia 2019 zdobyłam statuetkę oraz nagrodę 1500 zł z wyróżnieniem za drugie miejsce jako Najlepszy Czeladnik 2019r. wydane przez CWRKDiZ. Było to ogromne i spore wyróżnienie dla mnie po kilku latach ciężkiej pracy.

Najlepszy czeladnik, mistrz 2019 - Kamila Krawczyk - PyziPyzi
Najlepszy czeladnik, mistrz 2019 - Kamila Krawczyk - PyziPyzi

Praca w Kaliszu

Gdy przeprowadziłam się do Kalisza zaczełam tutaj swoją pracę - też w zawodzie cukiernia oraz szkoliłam się samemu w tej dziedzinie. Miałam już bardzo duże grono klientów i byłam cukiernikiem domowym. Mąż pomagał mi w moim sukcesie zawodowym i pomaga cały czas - rozszerzal kanały komunikacji, automatyzował wiele procesów, przygotowywał lepszą organizacje i technikę pracy. Można powiedzieć, że był a teraz jest Dyrektorem Operacyjnym Cukierni. Może to śmiesznie brzmieć przy tak malutkiej cukierence, ale McDonald też zaczynał od jednego punktu.

"Klu"

Stawiam na rozwój osobisty jak i rozwój mojej marki PyziPyzi. Chciałabym widzieć PyziPyzi w przyszłości jako najlepsza cukiernia w okolicy specjalizująca się głównie w torty domowe. W moich wyrobach stawiam przede wszystkim na jakość i naturalne składniki. Wiejskie jajka, dżemy, konstrukcje przepisów, bez sztucznych ulepszaczy itp. Zawsze pieczone świeżo i na kolejny dzień. Nigdy nie masowo. Liczy się jakość, a nie ilość. Ponadto, wiem że w dzisiejszych czasach trzeba dogodzić klientowi, dlatego też wszystkie moje wyroby dowożę dla każdego bez problemu.

Cieżka praca popłaca — ku drodze do Mistrza

Zanim jeszcze podchodziłam do tematu Mistrza chciałam zobaczyć, jak to jest pracować obok prawdziwego Mistrza. Tak też się stało. Uczęszczałam i ukończyłam szkolenie w najlepszej Akademii Cukierniczej w kraju u boku jednego z najwybitniejszych mistrzów w dziedzinie cukiernictwa Igorem Zaritskiy'm. Nauczyłam się tam bardzo wiele ot, tak naprawdę podstaw do perfekcji szczegółu ciast.

W styczniu 2022 po 6 latach mojej pracy w zawodzie Cukiernik mogłam przystapić do egzaminu mistrzowskiego z zawodu Cukiernika. Niestety nie jest to łatwe ani nie jest to tanie. Jednak udało się, zdałam Państwowy Egzamin Mistrzowski oraz kursy pedagogiczne do szkolenia przyszłych praktykantów cukiernictwa.. Tak wiec stało się! Spełniłam swój kolejny cel na ten rok.

Kamila Kowalska (Krawczyk) - Mistrz Cukiernictwa w Kaliszu - Polska
Kamila Kowalska (Krawczyk) - Mistrz Cukiernictwa w Kaliszu - Polska

PyziPyzi - Domowe wyroby cukiernicze - Historia powstania marki

Nazwa PyziPyzi wyszła z przypadku. Historia jest daleko wstecz, na spotkaniu ze znajomymi. Jeszcze w okresie szkolnym. Wyszło bardzo śmiesznie, ponieważ to gdy rozmawialiśmy, śmialiśmy się przy wspólnej zabawie jedna z koleżanek zaczęła mnie zaczepiać i łaskotać za uchem przez co nistąd nizowąd powiedziałam pyzipyzi. Powrócił temat PyziPyzi, gdy poznałam obecnego męża - pisałam o tym wcześniej. To on stwierdził, że przecież to oryginalna nazwa jedyna w swoim rodzaju i można ją dać jako nazwę przyszłej cukierni. Tak też się stało. Zaczęłam piec dla rodziny, znajomych, kolegów i koleżanek. Wszystkim smakowały moje wyroby. Stwierdziłam, że trzeba brnąć w to dalej. Dziś mam 100% pozytywnych opinii, ponad 3000 zadowolonych fanów i wsparcie męża, który zajmuje się świetnie całym marketingiem i stroną.

Tort kobiecy - różyczki PyziPyzi
Tort kobiecy - różyczki PyziPyzi

Orły Cukiernictwa 2022

Orły Cukiernictwa to program, który wybiera najlepsze cukiernie z naszej branży na terenie danego miasta. Wyróżnienie i cały wpis na stronie orłów otrzymuje sie nieraz nie wiedząc o tym. Jest to na podstawie wystawionych opinii przez konsumentów w całym Internecie. PyziPyzi drugi raz z rzędu zostało wyróżnione.

Cukiernia PyziPyzi a dokładnie jej nazwa zastrzeżona na terenie całego kraju!

Tak właśnie nazwa PyziPyzi jak i mój logotyp jest zastrzeżony w Urzędzie Patentowym na terenie całego kraju! Co to oznacza? Że nikt bez mojej zgrły Cukiernictwaody nie może wykorzystać nazwy, logotypu, symbolu i znaku w branży jak i branży podobnej. Podjełam ten krok, ponieważ dzisiejsze czasy nie są pewne, konkurencja nigdy nie śpi i musimy dbać o bezpieczeństwo swojej marki. Dlatego też z początkiem roku 2022 PyziPyzi - Domowe wyroby cukiernicze posiada literkę (R) w kółeczku! Z tej racji, zdecydowałam się na ostatnią zmianę mojego logotypu. Logotyp, który oglądacie poniżej to ten, który będziecie już oglądać przez dłuugii długii czas!

Pierwszy lokal - domowa cukiernia w Kaliszu

W końcu doczekałam się swojego pierwszego wymarzonego lokalu. Cały remont lokalu można było śledzić na moim instagramie. A kolejną przyszłą budowę już większe zakładu mam nadzieje, że za rok, dwa. Jednak już w czerwcu 2022 otworzyłam w końcu lokal z domową cukiernią na terenie całego Kalisza jak i okolic.

Mąż Patryk przed wejściem do cukierni PyziPyzi - poczęstunek ciepłym drożdżowcem w formie babeczki

W dzień otwarcia sprzedaliśmy ponad 150kg ciasta. Nasze oczekiwania przerosły wszelkie możliwe założenia. Mogliśmy co-najwyżej marzyć o tym - a tu trach - stało się bez najmniejszego problemu. Klienci byli od otwarcia do samego końca

Nowoczesny sposób prowadzenia biznesu - w branży cukierniczej pierwsi w Kaliszu

To fakt i tego nie zarzuci nam nikt. Przed otwarciem cukierni mieliśmy baze ponad 800 klientów. Reklama w radiu, gazecie, social-mediach, lokalnych mediach, bilbordy, ulotki, wizytówki nawet baza klientów SMS, którą zbieraliśmy od 2018r. Nie dało się o nas nie usłyszeć. Mąż zawsze powtarzał, że otworzyć biznes można w każdej chwili, ale bez biznes planu, planowania a przede wszystkim marketingu żadna firma nie odniesie sukcesu i nie będzie się rozwijać. To jest fakt niepodważalny. Nasze reklamy to udział prawie od 8% do 10% dochodu firmy miesiąc w miesiąc. Dotarliśmy z samą reklamą na faceebooku do ponad 300 tys odbiorców (jak 3 razy miasto Kalisz). Osiągneliśmy ponad 2 mln wyświetleń. Prowadzimy kilkadziesiąt kampanii do różnych grup odbiorców.

Roznosimy ulotki w wybranych dniach i częściach miasta Kalisza. Tworzymy paczki, pomagamy ludziom, dajemy sporo ciasta za darmo - tym biednym, tym potrzebującym pomocy, czy np. dzieciom z domu dziecka. Po prostu chcemy.

Pierwsza mobilna cukiernia w Kaliszu z dowozem pod drzwi

Widzieliscie w Kaliszu cukiernie która dowozi ciasta, torty, drobne wyroby czy nawet babeczkę pod drzwi? Jeśli tak to była to tylko cukiernia PyziPyzi. Po głębokiej analizie, jeszcze nikt tego pomysłu nie zrealizował. Mi się udało. Kupując u mnie, ciasto pod drzwi dostarczam w cenie do 15 km. Dlatego czyni to PyziPyzi pierwszą mobilną cukiernią w Kaliszu

Plan na 2023

  • Dać ludziom pracę, za pieniądze które wystarczą na opłaty, życie i swobodny relaks na dobrych wakacjach.
  • Otworzyć dwa punkty stacjonarne
  • Powiększyć dwukrotnie sprzedaż!
  • Inwestować dalej w szkolenia!

Auto zakupione w lutym 2023r stało się znakiem rozpoznawczym dowozów cukierni PyziPyzi

Wywiad dla Radia Rodzina - Marzec 2023

Mój sukces cukierniczy dostrzegło wiele osób i firm. Po paru miesiącach od otwarcia cukiernii na Fabrycznej 1 i ciężkiej pracy dzwonili do nas z każdej strony. Tak całkowicie przypadkiem zadzwoniło do nas Radio Rodzina. Ktoś sobie pomyśli - no tak, radio maryja. My myślimy tak: nasza najlepsza grupa odbiorców. Przyznajemy, że osoby starsze to główni klienci prawie każdej cukierni. Wywiad w tym radiu podniósł nam sprzedaż o prawie 30%.

Poniżej film, który pokazuje ten wywiad - mówi o tym jak powstała domowa cukiernia w Kaliszu, jak cukrzyca wpłynęła na mój zawód oraz inne ciekawostki.

PyziPyzi jako oficjalny sponsor reprezentacji KKS Kalisz - Kwiecień 2023

Dalszy rozwój cukierni pozwolił na to, abyśmy mogli podzielić się naszym dochodem. Cukiernia obecnie (na stan marzec 2023) sprzedaje od 1,5 do 2,5 tony ciast w miesiącu. Pozwala to na bardzo dobre warunki wśród pracowników zakładu jak i możliwość finansowania lokalnych przedsięwzięć. Postanowiliśmy zostać sponsorem KKS Kalisz i do dziś widać nasze banery na murowach a nasze ciasto jest poczęstunkiem dla całej strefy VIP.

Miło nam poinformować o kolejnej firmie z naszego regionu, która zdecydowała się wspierać “Trójkolorowych”. Do grona przyjaciół KKS-u Kalisz dołączyła cukiernia PyziPyzi – Domowe wyroby cukiernicze, mająca swój punkt stacjonarny przy ul. Fabrycznej 1 w Kaliszu. Pyszne, stworzone z naturalnych składników ciasta i inne wyroby cukiernicze mogli spróbować podczas półfinału Fortuna Pucharu Polski z Legią Warszawa kibice zasiadający na trybunie VIP.

Redakcja KKS Kalisz: https://kkskalisz.com.pl/cukiernia-pyzipyzi-sponsorem-dumy-kalisza/
Kamila Kowalska - Właściciel PyziPyzi oraz Robert Trzęsała - Prezes KKS Kalisz z umową sponsorską

Szkolenie z tortów piętrowych u Wiesława Kuci - renomowangeo i znanego piekarza oraz cukiernika w Polsce

Rozwój to podstawa! Nie siebie jako właściciela ale WSZYSTKICH! Wysłaliśmy wszystkich naszych #PyziPracowników z naszej domowej produkcji na szkolenie!

Ukończyliśmy kolejne szkolenie jako PyziPyzi - Domowe wyroby cukiernicze tym razem u znanego wszystkim w branży Szkoła Artystyczna Wiesław Kucia. Wybitny piekarz i cukiernik oraz Anna Kucia, która swoją pasje opanowała do perfekcji. Byliśmy przy jej boku ucząc się tworzeni jeszcze lepszych tortów🧡🤩

Głównymi problemami, z którymi zmagaliśmy się w cukierni to brak umiejętności tworzenia makaroników oraz tortów piętrowych. Dziś to się zmieniło! 💥 Będziemy teraz doskonalić się, robić torty i makarony tak aby każdy kolejny był jeszcze lepszy!

Był też before party, 🥳🥳 szkolenie, obiad, wczorajszy nocleg jak after party. Jednym słowem bawiliśmy się a też uczyliśmy!

Kulisy szkolenia można obejrzeć na naszej relacji facebook oraz instagram czy w wyróżniony relacjach na naszym ig.

To była dobra zabawa i świetne szkolenie! 🧡💥

Hejt a zła opinia - "tak na marginesie"

Walka z hejtem to rzecz w XXI całkowicie "normalna". W czerwcu 2023 postanowiliśmy blokować wszystkie fake (nieprawdziwe) profile, które nie mają żadnej historii konta, lub zakładają konta i nagle obserwują profil PyziPyzi jednocześnie atakując nas. Wyłapują najmniejszy każdy błąd i nagle komentują. Takich profili do tej pory było 6 z czego na ten moment wiemy, że 4 z nich to profil jednej i tej samej osoby. Grono naszych klientów też zgłasza nam niektóre takie przypadki.

Co innego gdy ktoś faktycznie jadł nasze ciasto, znamy tego klienta, lub widać że profil osoby jest wiarygodny i mu po prostu nie smakowało, przeszkadzało lub coś zostało źle zrobione - nie jesteśmy nieomylni i też popełniamy błędy i też takie nam się zdarzały - wtedy jak najbardziej rozumiemy taką opinie.

Oczywiście z tym mierzy się każda branża, szczególnie nowa. W dodatku każdy gdy odniesie jakiś sukces jest później na fali hejtu czy krytyki. Na początku byliśmy tym bardziej przejęci teraz staramy się to dystansować.

Dodatkowo narzędzie BRAND24 pozwala nam monitorować całą naszą markę w sieci gdziekolwiek ktoś nie napisze o nas. Prostujemy informacje sprzeczne, lub takie które nas nie dotyczą. Nie ukrywamy też, że mówimy wprost o tym co myślimy, niż przytakiwać każdemu.

Zaproszenie przez Uniwersytet Kaliski do udziału "Żywej Książki w Kaliszu" - Maj 2023

Dostaliśmy kolejne miłe zaproszenie od Filologia Polska UAM w Kaliszu, na pierwszą taką „Żywą bibliotekę” w Kaliszu organizowaną przed studentów II roku II spec. Reklamy i kreowania marki. 🧡🥰💪

Faktem jest, że jako pierwsza cukiernia w Kaliszu zaczęliśmy prowadzić bardzo dobry i mocny marketing w social-mediach. Dostrzegli nas klienci zarówno starsi jak i młodsi. Z racji, że jesteśmy młodymi przedsiębiorcami a nasze grono znajomych też się do niego wlicza zauważono nas z każdej strony.

Żywa Biblioteka to przede wszystkim międzynarodowy ruch promujący dialog społeczny oraz prawa człowieka, który działa na terenie Polski od 2007 roku. Czym jednak jeszcze jest Żywa Biblioteka? Dialogiem czytelnika z książką, którą utożsamia człowiek-przedstawiciel ugrupowań działających na rzecz społeczeństwa, zwierząt oraz świata, ale również osoby będące w pewien sposób wykluczone poprzez choroby, pochodzenie czy wiarę.

A to wszystko odbyło się 18 maja br. w godz. 17:00-19:00 w Bibliotece Wydziału Pedagogiczno-Artystycznego UAM w Kaliszu.

Główne pytania, które padały w moją stronę to jak połączyłam cukrzyce z zawodem cukiernika.

Poniżej zdjęcie moje wraz z organizatorką Karoliną (po prawej)

Kino Helios Kalisz - PyziPyzi jako partner lokalny - Maj 2023

Kino Helios to chyba najbardziej znane kino w całym kraju. Otrzymaliśmy zaproszenie, aby być jego partnerem lokalnym, ponieważ kierujemy się naprawdę wysoką jakością produktu.

Nie odmówiliśmy — byliśmy tam! A do dziś nasze banery stoją a ulotki (chyba, że braknie) rozdawane są do każdego biletu w kinie!

Wierzcie nam lub nie, ale uczucie gdy nasze ciasto było rozdawane pod koniec seansu - bezcenne <3

Podziękowania i wyróżnienie od CECH Rzemiosł Budowlanych i Różnych - Czerwiec 2023

2 czerwca 2023r. odbyło się walne zebranie CECH, do którego należe. Nie spodziewałam się w sumie niczego więcej jak tylko samo spotkanie, na którym porusza się temat organizacji. Jednak moim zaskoczeniem było wręczenie podziękowań, statuetki oraz innych przedmiotów za wkład i zaangażowanie w propagowaniu nauki zawodu o rzemiośle. CECHowi w głównej mierze chodzi o to, że otworzyłam cukiernie jako młoda osoba. Osoba, która nabyła sporo doświadczenia w tak krótkim okresie czasu i przede wszystkim cukiernia osiągła sukces - o wiele więcej niż nam z mężem się wydawało tworząc biznes plan. Cukiernia przebiła biznes-plan o ponad 230%.

Dalszy plan działań na kolejną połowę roku 2023

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu - a to zawsze powtarzał mój mąż - że marketing jest dźwignią handlu. Coraz więcej osób o nas słyszy z różnych stron. Planujemy w niedalekiej przyszłości bilbordy, reklamy w radiu na terenie całego Kalisza do +40km. Plany są ambitne i bardzo kosztowne, ale jesteśmy przekonani, że się uda! Obecnie pomagamy tam gdzie tylko możemy, a na każde zaproszenie odpowiadamy zazwyczaj pozytywnie!

Co tak na prawdę oddało sukces?

  1. Wiara
  2. Zaangażowanie
  3. Determinacja
  4. Na prawdę domowe wypieki - tak jakbyśmy poszli do sklepu i kupili wszystko na swój placek
  5. Droga pantoflowa
  6. I przede wszystkim marketing, który robi firma mojego męża - KamikStudio

Pierwsze urodziny lokalu PyziPyzi

Nastał ten dzień, w który wiele osób na początku nie wieżyło. Pierwsze urodziny mojej domowej cukierni. 28-29 września 2023r.

Ze zdjęcia można pomyśleć - co to takiego! Na początku opracowaliśmy plan jak to zrobimy i co będzie można otrzymać. Następnie poprosiliśmy Zarząd Dróg Miejskich o zezwolenie na impreze i zajęcie chodnika. Wszystko udało się bez przeszkód, a Miasto zarobiło aż niecałe 10 zł - ale legalnie? legalnie! Częstowaliśmy wszystkich szampanem, a dzieci piccollo. Ciepła kawa, herbata, cukierki. Na słodko - nie ma się co dziwić! Rozdawaliśmy ciasta, babeczki, rożne upominki. Na sam koniec częstowaliśmy naszym nowym smakiem tortu - tortem czekoladowym! W dodaktu piętrowym. Na sam jubileusz przyszedł także Starszy Cechu Maciej Całka, który wręczył gratulacje z okazji rocznicy. Impreza się udała!

Szkolenie z wytwarzania lodów. Lody w PyziPyzi już od przyszłego roku 2024

Nie ukrywamy, że wakacje były dla nas miesiącami spadkowymi. Ogromnie spadkowymi. Wynika to z tego, że ludzie mniej kupują ciasta latem bo jest za gorąco - szczególnie w upały. Z drugiej strony przy takich upałach nie zdąży dojść do domu, a się rozleci - jest świeże, bez wzmacniaczy i spulchniaczy. Naszym błedem był brak lodów. To właśnie lody podbiją sprzedaż w upalne dni.

Drugi aspekt to też taki, że wiele klientów chciało spróbować nasze lody - pytało o nie. Nie dziwimy się, ponieważ ciasto domowe to i lody mogą być takie i podbić serca naszych #PyziSmakoszy.

Nie wiedzieliśmy o lodach nic, aż do Października 2023, gdzie uczestniczyliśmy w całodniowym szkoleniu w Warszawskiej Akademii Cukierniczej WAPAS oraz współorganizatorem i sponsorem SEMPRE, w których w teorii i praktyce zrobiliśmy kilkanaście rzmieślniczych lodów.

Poznaliśmy maszynoznawstwo, produkt, technologie. Nawiązaliśmy kontakty i podpisaliśmy parę umów. Do końca marca przyszłego roku 2024 chcemy się uczyć w zakresie lodów a od maja przy dobrych wiatrach ruszyć na pełnej parze.

Niespodziewana wizytacja Prezydenta Miasta Kalisza - Krystiana Kinastowskiego. - Listopad 2023

Nasz PR rósł, zasięgi i wyświetlenia przebijały wszystkie możliwe scenariusze. O naszej cukierni dowiedzial się także sam Prezydent, z którym już wcześniej mieliśmy okazje się spotkać i rozmawiać na różnych wydarzeniach. Jednak nadszedł dzień, w którym to on odwiedził nas. Pamiętamy to jak dziś - zaraz po godzinie 8:00 Patryk otrzymał telefon. W słuchawce informacja, że dzwonią z kancelarii Prezydenta. Patryk zaśmiał się, że "Duduś?". Pani z uśmiechem powiedziała, że nie - Pan Prezydent Krystian. Poinformowała nas, że w ciągu 2h będą u nas, ponieważ robią taką akcje gdzie promują lokalnych przedsiębiorców a my zwróciliśmy kolejno na siebie uwagę. Bardzo ucieszyliśmy się, ponieważ sam post u Pana Prezydenta wygenerował u niego rekordowe zasięgi! To także piękny moment, w którym pokazaliśmy że nic nie mamy do ukrycia - pokazaliśmy każdy zakamarek. Otrzymaliśmy upominki, prezenty a w zamian oddaliśmy to co najlepsze - nasze pączusie, rogale Marcińskie i najlepsze domowe ciasto.

Warto zaznaczyc, że post u Pana Prezydenta nie zawierał żadnej złej opinii na nasz temat! Co potwierdza jakość i pełen profesjonalizm domowej cukierni

Spełniona obietnica - najlepsze rogale Świętomarcińskie i Marcińskie w mieście Kalisz. PyziPyzi jako pierwsza i jedyna cukiernia w Kaliszu z unijnym certyfikatem na rogale Świętomarcińskie!

Nie rzucamy słów na wiatr! Jeszce w roku 2022 obiecaliśmy naszym #PyziSmakoszą (klientom), że w roku kolejnym 2023 zrobimy najlepsze rogale Marcińskie (bo wtedy nie mogliśmy oficjalnie używać nazwy Świętomarcińskie) w Kaliszu. Skromnie mówiąc - udało się. Mieliśmy najwyższą cene - aż 75 zł za kg a sprzedawaliśmy wszystkie każdego dnia do ostatniego okruszka. Wytworzylismy iście prawdziwy domowy rogal Marciński na maśle. Całą recepture mieliśmy taką jak oficjalna, ale zmodyfikowana. Stwierdziliśmy jednak - a czemu by nie postarać się o prawdziwy certyfikat? Ponad półtorej miesiąca intensywnej pracy - certyfikat otrzymaliśmy po bardzo szczegółówej niezapowiedzianej kontroli jakości z Poznania. Szkoda, bo już dzień po zakończeniu święta Marcina.

Otrzymaliśmy certyfikacje na 1000 kg rogali Świętomarcińskich. Dzięki temu staliśmy się pierwszą a zarazem jedyną cukiernią w Kaliszu, która posiadała Unijny Certyfikat Potwierdzający Wytwarzania Produktu Regionalnego jakim jest Rogal Świętomarciński. PyziPyzi jako cukiernia domowa wytworzyła go nie tylko zgodnie z recepturą (bo tak może zrobić każdy), lecz wytworzyła go na 100% warunkach domowych z produktów i składników, których używamy na codzień! To ogromne wyróżnienie przyniosło nam niesamowity powód do dumy.

Rogal Świętomarciński. Certyfikat PyziPyzi - domowe wyroby cukiernicze. Pierwsza i jedyna cukiernia w Kaliszu z certyfikatem!
Rogal Świętomarciński. Certyfikat PyziPyzi - domowe wyroby cukiernicze. Pierwsza i jedyna cukiernia w Kaliszu z certyfikatem!

Zdobycie certyfikatu nie było jednak łatwe. Trzeba było przejść procedury, mieć oficjalną recepturę i nie zmienić w niej ani grama. Kontrola przyszła niespodziewanie. W sumie 2 dni i kolejny 3 dzień na kompletowanie dokumentów. Oczywiście też trzeba było pokryć koszty urzędnicze.

Rogal Świętomarciński w domowej cukierni PyziPyzi

Wiele osób jednak myślało, że prawdziwy rogal świętomarciński jest na maśle - błąd. Prawdziwy rogal jest robiony na margarynie i okruchach cukierniczych. Wiele cukierni zakłamuje rogale dodając bułkę tartą, mąke ziemniaczaną lub sztuczne wypełniacze, które powodują błędny smak produktu. My postawiliśmy na dwa rodzaje - na maśle i na margarynie. U nas można kupić rogala Marcińskiego i Świętomarcińskiego. Widzimy się teraz w 2024 na kolejnej porcji niesamowitych i najlepszych rogali!

PS. Doszły też nas słuchy do znajomych, co pracują w cukierniach konkurencyjnych - że było i tam o nas "głośno".

Wielki test rogali Świętomarcińskich i Marcińskich

Jako pierwsza i jedyna cukiernia w Kaliszu zrobiliśmy także wielki test rogali Świętomarcińskich i Marcińskich. Każdy mówi, że ma najlepsze - postanowiliśmy to sprawdzić. Jednak, żeby nie robić już tak agresywnego marketingu w Kaliszu - zrobiliśmy to w stolicy rogali - Poznaniu. Odwiedziliśmy kilkanaście cukierni w Poznaniu i zajadaliśmy się rogalami cały dzień. Cała realacja jest dostępna na naszym Instagramie w relacjach wyróżnionych. Nasz film i cała relacja po miesiącu zyskała ponad 80 tysięcy wyświetleń. Dostaliśmy mnóstwo pozytywnych reakacji

A tak wyglądała zapowiedź na facebooku, która zachęcała do obejrzenia całej relacji na instagramie

Dekorowanie pierników z Salonie Ignaszak z wybitnie uzdolnionymi dziećmi

W dzień 5 grudnia tuż przed mikołajkami wsparliśmy charytatywnie akcje dla wybitnie uzdolnionych dzieci z SMART CLUB - Szkoła Przedsiębiorczości dla Dzieci i Młodzieży. Cała realacja i fotorelacja była na naszym profilu Facebook, Instagram oraz na profilach firmy IGNASZAK. Można także zobaczyć zachowane urywki na naszym Instagramie w wyróżnionych relacjach o nazwie "Charytatywnie". Po ukończonym dekorowaniu była także lekcja z marketingu, a Patryk opowiedział po swojemu jak prowadzić firmę w dzisiejszych czasach - włączając w to marketing!

Kamila Kowalska najlepszym Mistrzem w zawodzie Cukiernik w roku 2022! PyziPyzi to już renomowana domowa cukiernia w Kaliszu!

Tempo jakie nabieraliśmy w tym roku było niesamowite. To co osiągneliśmy nie było w naszych wyobrażeniach. Biznes plan, który opracowaliśmy na 5 lat po otwarciu zrealizowaliśmy w rok. A wyróżnienie Najlepszego Mistrza to wisienka na torcie zakończenia 2023r.

Wielka gala Mistrz 2022r. Od lewej: Pan Maciej Całka Starszy Cechu Kalisz, Kamila i Patryk Kowalscy oraz Pani Dyrektor Donata Kaczmarek z Cechu w Kaliszu

Wielka gala organizowana przez można śmiało powiedzieć.... Państwo. To wyróznienie na szczeblu Państwowym w Województwie Wielkopolskim. Drugie miejsce jako najlepszy Mistrz roku 2022 (spośród wszystkich branż!), ale pierwsze jako najlepszy Mistrz w zawodzie cukiernik! Państwowa nagroda w wysokości 6000 zł, statuetka, dyplom, wyrazy uznania, polityczne uściski. Piękną gale wypełniały także znakomity występy artystów oraz ciepły pyszny posiłek w formie kolacji na zakończenie.

Gratulacje dla wszystkich wyróżnionych i zdobywców nagród w tym dniu!

Podniesiony poziom prestiżu PyziPyzi - domowej cukierni w Kaliszu

Z czystym sumieniem możemy powiedzieć, że rok zakończyliśmy wielkim sukcesem a prawie podwojona ilość zamówień na święta bożegonarodzenia była tego najlepszym przykładem. Trzymamy nadal ceny naszych produktów, nie zawyżamy nic specjalnie jak niektórzy, żeby "płacić za markę". Wiemy, że jesteśmy dobrzy w tym co robimy i będziemy to robić udoskonalając się jeszcze bardziej!

Rok 2023 kończymy także najlepszymi wynikami marketingowymi w całym Kaliszu. Jednocześnie osiągając największą ilość obserwujących i polubień w branży - na terenie Kalisza.

Rok 2024 i cele

Mieliśmy sporą przerwe tuż po świętach. Skupiliśmy się wtedy 100% na firmie i o całej rekonstrukcji napisanego biznes planu. Cały poprzedni rok podsumowaliśmy tutaj - klik

Naszą misją jest dostarczanie klientom najwyższej jakości domowych ciast, które przynoszą uśmiech na twarze i smak radości do serc. Jesteśmy przekonani, że domowe ciasta mają wyjątkową moc łączenia ludzi, tworzenia wyjątkowych chwil i celebracji życia. Nasze produkty wyróżniają się starannością, tradycją i miłością, jaką wkładamy w ich przygotowywanie.

Nasza misja to nie tylko tworzenie pysznych ciast, ale również tworzenie wyjątkowych chwil i wspomnień. Chcemy być częścią życia naszych klientów i podziwiać, jak nasze ciasta tworzą szczęście i radość w ich rodzinach i wspólnotach

Cele 2024

Podzieliśmy na trzy sektory, a każdy z nich ma ważną rolę do odegrania. Priorytetem jest jednak ROZWÓJ.

  • ROZWÓJ
    • Rozpoczęcie projektu Akademia Cukiernika i zakończenia w pełni 1 frazy projektu,
    • Nowy punkt PyziPyzi na mapie Kalisza (niezrealizowany cel z 2023),
  • PRODUKT
    • Produkcja rzemieślniczych, domowych lodów naturalnych,
    • Rozbudowanie oferty słodkiego stołu, ciast, wyrobów drobnych i tortów,
      • Pączek Miesiąca
  • PROMOCJA
    • Filmowe PyziPyzi - tiktok, youtube i współpraca z mediami.
    • Oficjalny katalog PyziPyzi z pełną ofertą - wersja drukowana nakład 1000 sztuk.
    • Większy udział w wydarzeniach i podnoszenie bardziej świadomości odbiorców.
    • Stop Chemi - projekt w drugiej połowie 2024.

Ciąg dalszy nastąpi....

Styczeń 2024

Współpraca z Latarnik Kaliski - videopodcasty

Luty 2024

Fundacja Vannesa i rozpoczęcie współpracy - wsparcia charytatywne dla dzieci

Licytacja na chore dzieci - wydarzenie Colian Logistic Fustal Grand Prix - drużyna Athletic w koszulkach PyziPyzi

Marzec 2024

Głos Ulicy - Fundacja Vannessa

Z biznesem na TY

Kaliski Festiwal Nauki

Dodatkowe wsparcia charytatywne

Podsumowanie pierwszego kwartału 2024r.

Przychód firmy w Q1 r/r podniósł się o 26% co jest wielkim sukcesem dla nas i kolejną motywacją na następne realizacje... Czas na lody!

Szybki kontakt

Godziny otwarcia lokalu na Fabrycznej 1
Od poniedziałku do piątku od 7:00 do 17:00
Sobota oraz Niedziela od 9:00 do 17:00
lub do wyprzedania ciast!

PyziPyzi - Domowe wyroby cukiernicze Kamila Kowalska (Krawczyk)

NIP: 6182193171 / REGON: 522017568
E-mail: kontakt@pyzipyzi.pl
Telefon/BLIK: 503 988 524

Bank Santander: 93 1090 1128 0000 0001 5048 3587
Logotyp PyziPyzi oddaje radość i pasję tworzenia tego co słodkie.
Jego zadaniem jest budowanie pozytywnej atmosfery już od
momentu pierwszego spojrzenia. PyziPyzi to cukiernia pełna
uśmiechu i zaangażowania, dla powstających w niej produkt w.
Uśmiechnięta postać młodej cukiernik ma za zadanie przywodzić
na myśl pozytywne chwile, spędzone przy wspaniałych ciastach,
tortach i ciasteczkach. Domowe Wyroby Cukiernicze, wprost przedstawia misję firmy - domowe czyli naturalne i najlepsze.
  • jeśli wiadomość dotyczy zamówienia - podaj numer telefonu w celu kontaktu oraz adres, na który ma zostać dowieziony lub punkt.
  •  

Szybka nawigacja

wdrożenie & realizacja: KamikStudio.pl
(C) 2018 - 2024 Wszelkie prawa zastrzeżone
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram