fbpx
Zapisy na 艣wi臋ta Wielkanocne ruszaj膮 od 1 marca 2024r - do wyczerpania miejsc.

Makowiec - Smak, Tradycja i Polska Historia Cukiernictwa 馃嵃馃嚨馃嚤

Makowiec, jedno z najbardziej rozpoznawalnych polskich ciast, nie jest tylko deserem. To kawa艂ek polskiej historii, kt贸ry przetrwa艂 wieki, a jego receptura przekazywana by艂a z pokolenia na pokolenie. Na stronie PyziPyzi.pl pragniemy zaprosi膰 Ci臋 do fascynuj膮cej podr贸偶y przez smak, tradycj臋 i tajemnice, jakie kryje w sobie makowiec.

Makowiec - Korzenie si臋gaj膮ce XIII Wieku 馃暟锔

Historia makowca w Polsce ma korzenie si臋gaj膮ce XIII wieku. Pierwsze wzmianki o tym s艂odkim wypieku pochodz膮 z tamtego okresu, a od tego czasu sta艂 si臋 nieod艂膮cznym elementem polskiego sto艂u, szczeg贸lnie w okresie 艣wi膮tecznym. Zastanawia艂e艣 si臋, jak to mo偶liwe, 偶e przepis na makowiec przetrwa艂 tyle lat? To pytanie otwiera drzwi do fascynuj膮cej historii kuchni polskiej.

Tajemnica Przekazywania Receptury 馃摐

Jednym z najbardziej fascynuj膮cych aspekt贸w makowca jest tajemnica przekazywania jego receptury z pokolenia na pokolenie. Rodzinne przepisy, starannie przekazywane od bab膰 do matek, a nast臋pnie do c贸rek, stanowi膮 kluczow膮 cz臋艣膰 tradycji kulinarnych w Polsce. Te r臋cznie spisywane przepisy nie tylko opisuj膮 sk艂adniki i proporcje, ale tak偶e kryj膮 w sobie rodzinne historie i wspomnienia.

Przyk艂adowy, prosty przepis na tradycyjnego polskiego makowca

Uprzedzamy - to jest przepis napisany dla Was na kolanie, jednak nie jest u偶ywany w naszym makowcu. Nie zdradzamy receptur naszych wypiek贸w. Mo偶emy dzieli膰 si臋 wiedz膮, pomys艂ami, histori膮.

Sk艂adniki:

  • 2 szklanki nasion maku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki mas艂a,
  • 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki m膮ki pszennej,
  • Szczypta soli,

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejno艣ci zagotuj a potem zmiel nasiona maku na g艂adki mak. Rekomendujemy mieli膰 max 2 razy.
  2. W rondlu rozpu艣膰 mas艂o, a nast臋pnie dodaj mleko, cukier i mia艂ki mak. Gotuj na ma艂ym ogniu przez oko艂o 15 minut, mieszaj膮c, a偶 masa zg臋stnieje.
  3. Odstaw mas臋 z maku do ostygni臋cia.
  4. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszyst膮 mas臋.
  5. Do ubitych jajek dodaj przestudzon膮 mas臋 makow膮, m膮k臋, proszek do pieczenia i szczypt臋 soli. Wszystko dok艂adnie wymieszaj.
  6. Gotow膮 mas臋 przelej do formy wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku (180掳C) przez oko艂o 45-50 minut lub do momentu, gdy patyczek wbity w 艣rodek wyjdzie suchy.

Po upieczeniu pozw贸l makowcowi ostygn膮膰, a nast臋pnie podawaj pokrojony w kawa艂ki. Smacznego!

Tradycyjna rolada makowa - makowiec domowy - PyziPyzi Domowe wyroby cukiernicze. Kalisz
Tradycyjna rolada makowa - makowiec domowy - PyziPyzi Domowe wyroby cukiernicze. Kalisz

Smak, Kt贸ry Przenosi w Czasie 鈴

Makowiec to nie tylko po艂膮czenie mak贸w, cukru i m膮ki. To smak, kt贸ry przenosi nas w czasie, do czas贸w, kiedy cukiernia by艂a sztuk膮, a przygotowywanie deser贸w zajmowa艂o ca艂e dni. Wyj膮tkowo艣膰 smaku polskiego makowca polega nie tylko na doskona艂ym po艂膮czeniu sk艂adnik贸w, ale tak偶e na trosce o ka偶dy detal procesu przygotowania.

Makowiec na Polskim Stole 艢wi膮tecznym 馃巹

Tradycyjnie makowiec pojawia si臋 na polskich sto艂ach podczas 艣wi膮t Bo偶ego Narodzenia. Jest to czas, kiedy rodziny zbieraj膮 si臋 wok贸艂 sto艂u, by cieszy膰 si臋 smakiem makowca i dzieli膰 si臋 wspomnieniami. Jego obecno艣膰 na 艣wi膮tecznym stole to nie tylko kulinarna tradycja, ale tak偶e symbol jedno艣ci i mi艂o艣ci rodzinnej.

Odkryj Tajemnice Polskiego Makowca na PyziPyzi.pl 馃

Na stronie PyziPyzi.pl pragniemy podzieli膰 si臋 z Tob膮 nie tylko pysznymi wypiekami, ale tak偶e histori膮 i nauk膮, kt贸ra sprawia, 偶e nasze desery s膮 wyj膮tkowe. W PyziPyzi wierzymy, 偶e ka偶dy kawa艂ek makowca to kawa艂ek polskiej tradycji, kt贸ry warto celebrowa膰. Smacznego!

Szybki kontakt

Godziny otwarcia lokalu na Fabrycznej 1
Od poniedzia艂ku do pi膮tku od 7:00 do 17:00
Sobota oraz Niedziela od 9:00 do 17:00
lub do wyprzedania ciast!

PyziPyzi - Domowe wyroby cukiernicze Kamila Kowalska (Krawczyk)

NIP: 6182193171 / REGON: 522017568
E-mail: kontakt@pyzipyzi.pl
Telefon: 503 988 524

Bank Santander: 93 1090 1128 0000 0001 5048 3587
Logotyp PyziPyzi oddaje rado艣膰 i pasj臋 tworzenia tego co s艂odkie.
Jego zadaniem jest budowanie pozytywnej atmosfery ju偶 od
momentu pierwszego spojrzenia. PyziPyzi to cukiernia pe艂na
u艣miechu i zaanga偶owania, dla powstaj膮cych w niej produkt鈥w.
U艣miechni臋ta posta膰 m艂odej cukiernik ma za zadanie przywodzi膰
na my艣l pozytywne chwile, sp臋dzone przy wspania艂ych ciastach,
tortach i ciasteczkach. Domowe Wyroby Cukiernicze, wprost przedstawia misj臋 firmy - domowe czyli naturalne i najlepsze.
  • je艣li wiadomo艣膰 dotyczy zam贸wienia - podaj numer telefonu w celu kontaktu oraz adres, na kt贸ry ma zosta膰 dowieziony lub punkt.
  •  

Szybka nawigacja

wdro偶enie & realizacja: KamikStudio.pl
(C) 2018 - 2024 Wszelkie prawa zastrze偶one
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram